Samsung Galaxy Spica frissítése Android 2.2-re (Froyo-ra)

Mindenek előtt köszönet Maczák Balázsnak, aki felhívta a figyelmem az új firmware verzióra. Nélküle nem készült volna el ez a bejegyzés.

No de miért is érdemes firmware-t frissíteni? A Galaxy Spica egy jó ár/érték arányú Androidos belépő telefon. Annak idején, mikor még én vettem az enyémet, olyan 60 000 Ft körül lehetett megkapni (jelenleg olyan 30 000-40 000 Ft körül lehet) 1.5-ös Android firmware-el. Időközben aztán az ember kinövi. Jó lenne magasabb verziós Android, lehetne kicsit gyorsabb, hiányzik a multitouch támogatás, vagy a programok sd kártyára helyezésének lehetősége (nekem ez utóbbi kettő hiányzott leginkább). Ilyenkor az ember első gondolata, hogy cseréljük le a jó öreg Spica-t valami újabb modellre. Pedig sokan nem tudják, milyen tartalékok vannak ebben a kis eszközben. Kis bátorsággal körülbelül fél óra alatt a fenti feature-ök közül mind elérhetővé tehető a telefonon. Igen, a multitouch is! Régebben úgy gondoltam, hogy a Spica-n hardver okokból nem elérhető ez a lehetőség, de egy sima szoftver frissítés után ez is remekül működik. Nézzük hát, mi a frissítés folyamata.

Elsőként root-olni kell a telefont, amihez itt (http://www.addictivetips.com/mobile/root-samsung-galaxy-spica-i5700-with-leshaks-kernel/) megtalálhatunk minden szükséges kelléket.

 1. Mielőtt bármihez kezdenénk, az sd kártya root könyvtárába másoljuk fel az  LK2-02-1_update.zip állományt.
 2. Töltsük le az Odin-t innen (cloud.addictivetips.com/wp-content/uploads/android/samsung/galaxy-spica/Odin_v4_03.zip).
 3. Kapcsoljuk ki a telefont, majd a hangerő szabályzó gombot lefelé nyomva és a fényképező gombot nyomva tartva nyomjuk meg hosszan a hívás bontás gombot. Így bekapcsolva a telefont az download módba kerül.
 4. Az Odin-ban nyomjuk meg a Reset files gombot, majd az ops részbe tallózzuk be a spica_jc3.ops fájlt (ezt az Odin-hoz csomagolva megtaláljuk).
 5. Bontsuk ki a i5700_LK2-02_PDA.zip állományt, és a tartalmát tallózzuk be a PDA részhez.
 6. Nyomjuk meg a Start gombot. Ekkor az Odin feltölti a telefonra az új loadert.
 7. Ha az Odin végzett, a telefonon megjelenik egy menü, ahol az ‘Apply any zip from SD’ opcióval kiválaszthatjuk az előzőleg oda másolt zip-et.
 8. Újraindítás után van egy root-olt telefonunk, tehát félig megvagyunk.

Root-olást követően már könnyedén telepíthetünk új ROM-ot. A Samdroid ROM 2.2-es változatát innen (http://forum.samdroid.net/f53/samdroidmod-2-2-1-a9-froyo-aosp-i5700-3017/) tölthetjük le, de a Wikipedia-n találhatunk néhány hasznos linket más ROM-okra. A ROM telepítéséhez végezzük el a következő néhány lépést:

 1. Másoljuk fel a ROM állományt az sd kártyára.
 2. Indítsuk el a telefont recovery módban a hangerő szabályzót lefelé nyomva, valamint a hívás fogadás és bontás gombokat egyszerre nyomva tartva. Ilyenkor előjön a boot menü, amivel már találkoztunk.
 3. Ha akarunk, itt készíthetünk backupot a jelenlegi rendszerről, de mivel jó esetben a címlista, a naptár bejegyzések, és a többi hasznos dolog a Google szervereire is le van szinkronizálva, erre sokszor nincs is szükség.
 4. Van egy Wipe data & cache menüpont, ezzel tisztára törölhetjük a telefon memóriát.
 5. Válasszuk ki a ROM zip-et az sd kártyáról az Apply menüpont használatával.
 6. A frissítés utáni reboot, és néhány percnyi várakozás után (4-5x újra fog indulni a telefon, addig hagyjuk békén, ellesz magában) a szépséges új 2.2-es Android UI fogad minket.

Ennyi az egész. Az egész procedúra körülbelül 15 percig tart, és a végén egy megújult telefon fogad minket. Telepíthetünk alkalmazásokat SD kártyára, használhatjuk a 2 ujjas nagyítást, és a 2.2-es Android virtuális gépébe bekerült JIT-nek köszönhetően sok alkalmazásunk is gyorsabban fog futni (2-3x-os gyorsulás is tapasztalható bizonyos alkalmazások esetén). Szerintem mindenképp megéri …

UPDATE: A fenti leírásnak megfelelően én sikerrel frissítettem a Spica-mat minden probléma nélkül. A hozzászólásokban azonban sokan arra panaszkodnak, hogy megállt a telepítés, vagy más ok miatt nem jártak sikerrel. Sajnos ezen problémák megoldására nincs ötletem, mivel én ilyen problémákba nem ütköztem, és sem a frimware-hez, sem a feltöltő eszközökhöz nincs semmi közöm. Én is idegen nyelvű fórumok alapján végeztem el a telepítést, és ebben a bejegyzésben csak a tapasztalataimat osztottam meg. A legjobb amit tanácsolni tudok, hogy akinek problémája van a telepítéssel, az a samdroid fórumban tegye fel a kérdéseit a fejlesztőknek.

56 Responses to “Samsung Galaxy Spica frissítése Android 2.2-re (Froyo-ra)”

 1. bandi

  üdv!
  ennél a lépésnél—>”a az Odin végzett, a telefonon megjelenik egy menü, ahol az ‘Apply any zip from SD’ opcióval kiválaszthatjuk az előzőleg oda másolt zip-et.” nem tudtam kiválasztani a zipet mert nem találta az sd-n, ezért újraindítottam és ez a kép fogad:http://kepfeltoltes.hu/view/111023/2…toltes.hu_.jpg

  innentől nem megy tovább csak végigtölt a csúszka és kész, nem történik semmi, nagyon kérek mindenkit segítsen ammennyiben tud!köszönöm szépen!!!

  Válasz
 2. galahad

  Minden pazar… Csak a nyelvet nem lehet váltani. Hiába állítom magyarra, akkor is angol marad. Miért?

  Válasz
 3. kkrisz

  az odin azt írja, hogy “Please connect phone” ilyenkor mit lehet/kell csinálni? Természetesen csatlakoztatva van a telfon a géphez.

  Válasz
 4. Viktória

  Segítséget szeretnék kérni ebben: USB hiba

  „unknown device” hiba üzenet ír ki a számítógép az USB résznél amikor a telefonomat „Download” üzemmódba teszem. Tehát Win7 64 bites verzió nem ismeri, fel a telefont ez által nem tudom, az Odint indítani.
  Ilyenkor mi lehet?

  Telefon adatok: Model szama GT-I5700
  Firmware-verzió: 2.1-update1
  Alapsáv verziója: i570EXXJC1
  Kernelverzió: 2.6.29, root@SE-S610 #2
  Bulid száma: EXLAIR.XXJD2

  Válasz
 5. Kovi Árpy

  Köszönöm, sikerült a telepítés, de a magyar nyelv nálam sem megy, hiába választom ki, mindig angol marad, valaki erre tud valami meg oldást?

  Válasz
 6. mindegy

  nekem nem kapcsol be a letöltés vajon miért?:/

  Válasz
 7. sutyike

  @mindegy
  A download mode? Le kell húzni az adatkábelt, majd download módba bekapcsolni, és utána csatlakoztatni!

  Válasz
 8. sutyike

  sajnos a nyelv nekem is angol marad 🙁 még mindig senki nem tud róla semmit?

  Válasz
 9. Perry

  Angol lesz? akkor sajna passzolom. Nem mintha nem tudnék angolul de szeretem ha a telefonom magyar nyelvű.ha lesz változás, vagy valaki tudja, hogy kellmagyar nyelvet elérni benne az nyugodtan írja le 🙂

  Válasz
 10. Krall Sándor

  @bandi

  Szia bandi

  Érdeklődnék hogy megtudtad-e csinálni a spicádat és ha igen hogy köszi előre is a segitségedet.

  Válasz
 11. varga Tomi

  Nekem is angol marad, de nagyon vagány lett amúgy! a blog szerkesztőjének vajon magyar?
  Köszi mindent! 🙂

  Válasz
  • admin

   Nekem is angol nyelvű, de én mondjuk nem is próbálkoztam magyar nyelvvel. Android fejlesztő vagyok, és nekem főleg a minél magasabb Android verzió számít, hogy minél több feature-re tudjak tesztelni. A nyelvvel nem nagyon foglalkoztam …

   Válasz
 12. Krall Sándor

  Segitség kellene ilyenkor mi a teendő :S

  Válasz
 13. Attila

  Sziasztok!
  Minden remekül ment 🙂 köszi szépen, sikerült a dolog de nekem is angol nyelvű, hiába választom ki a magyart. Valakinek valami ötlete?

  Válasz
 14. Tomi

  Sziasztok!

  Minden működik, de nyelv nálam is angol marad. Valaki tud megoldást?

  Válasz
 15. Norbi

  Sziasztok!nekem is pont ugyanaz a problémám mint a bandinak és fogalmam sincs,hogy mit tegyek,ha van ötletetek,segítsetek lécci.

  Válasz
 16. Bihari Dominik

  Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy amikor az usb-t rákötöm a gépre nem találom az sd card mappát..Tudnátok segíteni?

  Válasz
 17. Kilovolt

  Sziasztok!

  Próbálom letölteni a Samdroid ROM 2.2-t a belinkelt helyről, de nem nyilik meg az oldal. Valaki el tudná nekem küldeni a letöltött fájlt?

  Köszönettel,

  Válasz
 18. thandris

  hello!élőháttérkép működik?
  A Samdroid ROM 2.2-es változatát hol kell azon az oldalon letölteni?

  Válasz
 19. Dorina

  Hello!
  Nekem olyan problémám van, hogy amikor az Odin-t megnyitom és rákattintok a “Reset file”-re valami japán szöveget ír ki. Utána ugyanezt eljátsza, ha az OPS-hez és a PDA-hoz beakarom rakni a cuccokat. A telefonon semmi nem mozdul, fél órán keresztül csak “Downloading”, “Do not turn off target!!!”. Az Odin számlálója megy, de semmi nem történik.
  Valaki tudna segíteni?!?!?!
  Nagyon megköszönném!!!

  Válasz
 20. Clay

  Sziasztok.

  Köszi a telepítési útmutatót, minden ok.
  Egy gond van….. a végső fázisban amikor a több perces újraindulás van, nálam 1 óra telt el és csak az ANDROID felirat villog és ennyi. Most mi legyen?

  Válasz
 21. Alex

  figyu már mikor rootoltam a telefont akkor azután miért nem bírom letölteni a 2.2-t?

  Válasz
 22. Alex

  remélem válaszoltok mert most egyátalánnem jó a telefonom ! és ha nemtudjátok akkor hogy lehet visszacsinálni?

  Válasz
 23. Alex

  vagy adjátok meg a linket ahonnan leszedtétek a 2.2 t

  Válasz
 24. Alex

  köszi szépen életmentő vagy

  Válasz
 25. Alex

  megvan letöltöttem de viszomt nemtudom tovább folytatni ha leírnád h hogy kel folytatni megköszönném. de ha lehet ne olyan bonyolultan

  Válasz
 26. Alex

  a telefonon a telepítés megszakadt nem tudnád elküldeni a 2.2-t?

  Válasz
 27. Alex

  ki kell csomagolni a 2.2?

  Válasz
 28. Flóra

  végül mi lett a kimenetele? mert épp én is ott tartok.. számlál, és semmi nem történik… @Dorina

  Válasz
 29. Zéé

  hali full fain nekem bejött bár én spica anzo Romot dobtam rá

  Válasz
 30. Gabo

  odin 1 órája megy, a telón downloading do not turn off target, folamatjelző nem megy, odin üzenet részen setup connection.. felirat. szerinte már végeznie kellett volna! akinek sikerült a telepítés, kb mennyi ideig tartott? köszi a válaszokat

  Válasz
 31. peti

  Sziasztok!
  Valaki tudna segíteni h az Odin-ban mikor rákattintok a startra csak telik a perc de a telora nemtölt semmit .meg ugye van az Odinba ilyen message és ott ilyenek vannak:Download Start…
  Create File…
  StartThread Detected : 1
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  StartThread Detected : 0
  setup connection…
  és itt a setupnál tovább nemmegy pedig lépésról lépésre ugy csinálltam ahogy kell!!
  Megköszönném ha valaki tudna segíteni!:)

  Válasz
 32. killer

  valaki tud segiteni??? letöltöttem amit kell de nem müködik

  Válasz
 33. kokesz

  Nem tudna nekem valaki segiteni abban h hogyan tudnám visszarakni a gyári firmwaret??? előre is köszi:D

  Válasz
 34. Gergo

  Nekem is ugyanaz a problémám mint bandinak végig megy a töltés és ennyi már kb. 10 perce várok de nincs semmi.
  Légyszi segítsetek nagyon fontos lenne.
  Köszi.

  Válasz
 35. Gergo

  ja és peti hogy ha csatlakoztatod az usb-t akkor a beállítások<alkalmazások<fejlesztésnél az 1.-t és a 2. at bepipálod menni fog 😉

  Válasz
 36. Gergo

  jó lenne ha az admin is segítene

  Válasz
 37. masikgergo

  Pici problem … :S

  Az update.zip felpakolása után eleve nem azt írta ki, hogy frankó minden…
  Aztán ujraindításkor ott elakadt, mint valaki, aki ezt linkelte elöttem…
  http://kepfeltoltes.hu/view/111023/2011-10-23_13.42.27_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Válasz
 38. masikgergo

  Nah új gondok, raktam rá másik leírás alapján 2.1-et.
  Egész szépen futogatott…

  Zavart, hogy sd-re nem lehet 2.1be setupolni, úgyhogy app2sd-t tettem rá, ami annyit csinált újrainditás után (utolsó lépés) hogy lekapott minden appot, és semmilyen memokártyát nem kezelt a telo.

  Factory reset

  Root

  Android 2.2 felrak…

  Nem indul :’ (kezdem elölröl sztem)

  Válasz
 39. Jelipapa

  Hali, nekem ugyanazt csinálja, mint petinél…:/ Kaphatnék egy kis segítséget?

  Válasz
 40. babuska

  Hello.Nekem nagy problémám van,amikor frissíteni akartam a szoftvert lemerült közben a telefonom,és azóta nem tudom bekapcsolni sajnos.Most ilyenkor m i van?köszi a segítséget

  Válasz
 41. Alex

  szia ha tudnál 3d driver linket akkor azt megköszönném!

  Válasz
 42. Macska

  Csak a log kedvéért:

  Nekem sem indult újra magától, de a aksi kivesz-visszatesz-bekapcsol amikor leáll, és semmit sem csinál, és ezt türelmesen eljátszva 5x ahogy a leírás írta, jó lett.

  Válasz
 43. nero

  Sziasztok! A magyar nyelvet vissza tudta valaki hozni a telefonra? Én is hiába állítom magyarra majdnem minden angolul jelenik meg! Köszi

  Válasz
 44. nero

  Szóval akkor senkinek nem sikerült, megpróbálok mindent újra rakni!

  Válasz
 45. Ferencd

  Érdemes lenne beleszőni a cikkbe, hogy aki szeretné frissíteni a telefonját, győződjön meg róla, hogy a telefonját az operációs rendszer “látja-e”. Ha nem megfelelő a driver, akkor az ODIN nem fogja látni a telefont. Az, hogy rádugjuk a telefont a számítógépre és láthatóvá válik az sd kártya az nem bizonyítja a driver jóságát. Mindenki ellenőrizze a frissítés előtt tehát a driverét.

  Válasz
 46. Csabai István

  Helló.Egy mailt tudnál írni nekem,segítségre lenne szükségem a spica-mal kapcsolatban.

  Válasz
  • admin

   Inkább írd le itt. Egyfelől lehet, hogy nem tudok segíteni, de más valaki igen. Másfelől pedig ha sikerül választ találni a kérdésedre, azt mások is látják majd így.

   Válasz
 47. Csabai istván

  úgy kaptam ezt a telot.de már hibássan.akitől kaptam azok le akarták frisiteni a rendszert rajta,de el rontották ugy hogy,le törölték róla az androidot és nem kapcsol be.meg menthető e vagy már csak alkatrésznek jó.remélem még meg lehet csinálni,mert nem rossz kis cucc.

  Válasz
 48. Breza Arnold

  MIkor kiválasztjátok hogy az sd ről a zip fájlt, akkor mennyit kell várni mert nekem nem megy tovább?

  Válasz

Hozzászólás írása