Hogyan készítsünk videós bébiőrt levetett Android telefonunkból ?!

Ahogyan az lenni szokott, a kisfiam megszületése után egyre másra jöttek az igények. Elemes hinta, légzésfigyelő, miegymás.  A legutóbbi kütyü pedig, amit a feleségem kinézett a babának egy videós bébiőr, hogy az éjszaka közepén ne kelljen 5 percenként áttipegni, és megnézni, hogy él-e még. Körbenéztünk a boltokban. Ezek olyan 30 000 Ft-tól indulnak, de van 50 meg 100 000 Ft-ért is. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy nem igaz, hogy informatikus létemre nem tudok egy ilyet összebarkácsolni. Van otthon a fiókban webkamera, levetett notebook, telefonok, stb. így legalább nem csak ott porosodnak feleslegesen. Néhány hétig érlelődött a gondolat, aztán nekiálltam rákeresni a neten, hogy mégis hogyan lehetne összerakni egy ilyet.

Rövid keresgélés után találtam egy IP Webcam nevű programot, ami képes az Android telefon kameraképét kifelé streamelni. A használata nagyon egyszerű. Mivel az alap beállítások megfelelőek, ezért indítás után egyszerűen tekerjük le a listát és nyomjunk a ‘Start server’ pontra. A program visszadob egy URL-t, amin keresztül elérhető a kamera képe. Kliensként használhatunk böngészőt, vagy videó lejátszó programot (pl. VLC). Mivel amúgy is volt egy elfekvő androidos telefonom, rádugtam töltőre, és felragasztottam a kiságyhoz, így a bébiőr egyik fele meg is volt. Már csak egy androidos kliensre volt szükség, hogy a másik telefonomról rá tudjak nézni a kamerára. Ezt sem volt túl nehéz találni, mivel a program élből ajánl is egyet, egy TinyCam Monitor nevű kis alkalmazást. Itt a ‘Manage Camera’ részben a ‘Camera Vendor’ pontban ki kell választani az ‘IP Webcam’-et, beállítani a ‘Hostname’-et, és már látjuk is a kamera képét. A streamelt videókép egész folyamatos, és a hang is nagyon szépen átjön.

Hát, így lett fullos bébiőröm kb. fél óra munkával teljesen ingyen …

3 Responses to “Hogyan készítsünk videós bébiőrt levetett Android telefonunkból ?!”

 1. Sancho

  Arra azért figyelj, hogy a készülékek akkumulátorai nem bírják a folyamatos üzemet és töltést. Egy HTC Kaiser Windows Mobile time lapse fotózásra volt nálam beállítva, és pár hónap elteltével felpúposodott az akkumulátor.

  Válasz
 2. Krisztina

  Tisztelt Fazekas Úr!

  Köszönjük kicsiny leírását, nagyon hasznos volt, már több napja törtük mi is a fejünket ezen. Hálás köszönet érte, tökéletesen működik!!! 🙂

  Válasz
 3. Szűcs Attila

  Szia!

  Szuper, köszi! Működik! Muszáj volt valamit összehozni, mert az Országos Média és Hírközlési Hatóság a minap semmisíttette meg velem a meglévő bébiőrünket, mondván, hogy zavarja a Vodafone frekvencia terjeszkedését…

  Válasz

Hozzászólás írása