Samsung Galaxy Spica frssítése Android 2.1-re

Már régóta fontolgattam, hogy be kéne szereznem egy Android-os telefont. Kicsit körbenéztem az elérhető eszközök között, és a választásom a Samsung Galaxy Spica-jára esett. Ez a telefon ugyanis rendelkezik minden tudással, amivel a nagyok (WiFi, GPS, elviselhető teljesítményű processzor), az ára viszont kb. fele annyi (Extreme Digitálnál röpke 60 000 Ft). Mikor hozzájutottam, bekapcsolás után az első gondolatom az volt, hogy a telefonnal szállított 1.5-ös oprendszert 2.1-esre kellene cserélni. Kicsit utánaolvasgattam, és március környéki híreket találtam arról, hogy a Samsung hamarosan hivatalosan is elérhetővé teszi a 2.1-es firmware-t telefonjaira. Gyorsan fel is pakoltam a telefonhoz adott CD-ről a Samsung Kies nevű kezelőprogramját, és megpróbálkoztam a frissítéssel. Első körben a cucc fel sem ismerte a telefont, aztán valami modell adatbázist nem talált. Próbálkoztam a PC suite különböző változataival, a Kies-ből is töltöttem frisset, végül kb. fél napi tömény szenvedés után feladtam. Ezzel a telefon upgrade dologgal valahogy nincsenek a helyzet magaslatán. Végül úgy döntöttem, lesz ami lesz, felülvágom a firmware-t, mert nekem 2.1-es Android kell, ha a fene fenét eszik is.

A frissítést a http://forum.androidhungary.com/topic/samsung-galaxy-spica-android-21-flashing-utmutato alapján végeztem. Az Odin-t és a drivereket könnyen be tudtam szerezni, a firmware-hez kicsit szenvedni kellett, mert ilyen hülye fájlmegosztó oldalakról kellett lebányászni, amik mindenféle várakoztatásokkal próbálják rávenni az embert, hogy dobjon be némi pénzt. Mennyivel jobban örültem volna egy szimpla torrent linknek, de mindegy, leszenvedtem a firmware-t. Megnyomkodtam a gombokat, beállítottam a letöltést, betallóztam a fájlokat, aztán vártam, de nem történt semmi. Rájöttem, hogy a Kies még fut a háttérben. Lelőttem, újraindítottam az Odin-t, de a letöltő csík meg sem mozdult. Na, gondoltam, most vágtam tönkre a telefont, ugyanis kikapcsolni nem lehetett, a leírásban meg az ember lelkére kötik, hogy ne szakítsa meg a folyamatot. Végül aksi ki-be, bekapcsoltam a telefont, és hamar meg is könnyebbültem, mert simán bebootolt az eredeti 1.5-ös Android. Ezen kicsit fel is bátorodtam, hisz ebből látszott, hogy azért nem olyan könnyű tönkre vágni a telefont. Újra elindítottam a feltöltést az Odin-ből, de most valami cache fájl miatt nyavajgott. Végül rájöttem, hogy az Odin mellé csomagolt ops fájlban van a hiba, és a helyről, ahol a firmware-t is letöltöttem, letöltöttem az új ops-t. Felülvágtam a régit, elindítottam a frissítést, és minden smakkolt. Végigfutott a progress bar, telefon kikapcs-bekapcs, és az új 2.1-es Androidom fogadott. A beállításoknál visszaváltottam a nyelvet magyarra, és végre birtokba vehettem az újdonsült telefonomat.

Amúgy magával a telefonnal eddig nagyon meg vagyok elégedve, a Google szinkronizálás (címjegyzék, levelezés, gTalk, stb.) alap. A WiFi-t is rögtön belőttem, hogy ne is próbálkozzon 3G-n, mert nem szeretnék következő hónapban 10 000-es számlát kapni az adatforgalom miatt. Telepítettem még a market-ből egy eBuddy nevű üzenetküldő alkalmazást, ami kb. a Pidgin Androidos megfelelője (MSN, ICQ, stb. támogatás), és egy Skype Lite Beta-t. Talán még egy IGO hiányzik róla, hiszen a GMap-nak netkapcsolat kell, és utazás közben általában nem jut az ember WiFi-hez, a mobilnet pedig dárga.

UPDATE: A későbbiekben néhányszor próbáltam belőni a 3G-t, de nem jártam sikerrel. A megoldást végül egy kolléga segítségével sikerült megtalálni. Ahhoz, hogy a telefon csatlakozzon a 3G hálózatra, a Beállítások/Vezeték nélküli beállítások/Mobilhálózatok/Hozzáférési pontok neve menüpont alatt hozzá kell adnunk a szolgáltatóhoz tartozó APN-t, amiről itt találhattok egy listát. A beállítást követően remekül működik a 3G. A megoldás megtalálásáért külön köszönet Kercza Ádámnak.

4 Responses to “Samsung Galaxy Spica frssítése Android 2.1-re”

 1. sziszu

  Szia,

  érdeklődnék, hogy állítottad be, hogy a telefon csak WiFi -t hsználjon és hogy ne is próbálkozzon a 3G-vel?

  Üdv

  sz

  Válasz
  • admin

   Érdekes módon mióta 2.1-re frissítettem, nem is tud 3G-re kapcsolódni. Mondjuk ez lehet, hogy csak valami bug a fw-ben, de alapvetően nem is bánom. Bár néha lehet jó lenne, mert a Vodás csomagomban van 200M adatforgalom. Amíg 1.5-ös volt fent, addig engem is zavart, hogy folyton kapcsolódni akar. Olyat olvastam, hogy be kell állítani, hogy csak 2G-s hálózatot használjon, és akkor nem fog akarni kapcsolódni. De ezt soha nem próbáltam, úgyhogy lehet nem oldja meg a problémát.

   Válasz
 2. sziszu

  Köszi az infót,

  azért kérdeztem, mert most fogom lecserélni a telómat egy SPICA-ra.

  Amennyire utánaolvastam még van mit tenni, hogy egy jól kiforrott rendszer legyen az egész ANDROID-os történet.

  Főleg a telefongyártók saját custom verzióinak a frissítésével vannak komoly gondok. Kell még 1-2 év mire belejönnek a fejlesztők….

  Válasz
 3. molnarbau

  Sziasztok

  Én a mai napon szereztem be az említett (Samsung GT-I5700) TELEFONT. Még ismerkedem vele. Az a gondom, hogy a telepítő cd-t is feltettem és az USB porton keresztül csatakozom a számítógépemhez de nem jövök rá hogy hogyan lehet kábelen keresztül a telóról fellépni a netre.

  Ha valaki leírná ezt pontosan nekem megköszönném

  Üdv

  molnarbau

  Válasz

Hozzászólás írása