Programfejlesztés Android-ra

Néhány hónapja beszereztem egy Samsung Galaxy Spica-t, azzal a határozott szándékkal, hogy végre megtanulok Android-ot programozni. A jelenlegi tendenciákat figyelve az Android valószínűleg hamarosan a legelterjedtebb mobil platformmá válhat, és az sem elhanyagolandó tény, hogy Java nyelven fejleszthetünk rá, ami (legalábbis szerintem) sokkal barátságosabb, mint a C++ (Symbian), vagy az Objective-C (iPhone). Úgy tervezem, hogy több bejegyzést is írok majd a témában. Ebben a mostaniban azt írom le, hogyan állíthatjuk be a fejlesztőkörnyezetet, és kezdhetjük meg a fejlesztést.

Ha Android fejlesztésre adjuk a fejünket, legjobb választás az Eclipse fejlesztőrendszer használata. Elvileg létezik NetBeans plugin is, de mivel én eddig is Eclipse-et használtam fejlesztésre (még a PHP projektekhez is), ezért soha nem próbáltam. Szóval maradjunk az Eclipse-nél. Én a 3.5-ös Galileo-t telepítettem (a cikk írásakor ez volt a legfrissebb Android plugin által támogatott változat). Az Eclipse telepítése után telepítsük az ADT plugint. Ha ez megvan, még szükségünk van az Android SDK-ra, amit innen tölthetünk le. Ha fent van az SDK, futtassuk az SDK Manager.exe-t (Windows esetén), amivel letölthetjük és telepíthetjük a legfrissebb fejlesztői csomagokat. Ha a fejlesztéshez emulátort használunk, akkor a Virtual Devices fül alatt adjunk hozzá egy virtuális eszközt. Ha ezzel megvagyunk, lépjünk vissza eclipse-be, és Window/Preferences fül alatt keressük ki az Android részt, és állítsuk be az SDK location-t. Ha mindez megvan, rendszerünk készen áll a fejlesztésre.

A Package Explorer-ben adjunk hozzá gy Android projektet, állítsuk be az alkalmazás nevét, a package-t és a célrendszert, és kész is az első Android projektünk. A default Android projekt egy önmagában is futtatható Hello World alkalmazás, így nincs más dolgunk, mint elindítani azt a Debug As Android Application opcióval. Ha nincs csatlakoztatva telefon, a rendszer automatikusan az emulátort indítja el. Ha rögtön telefonon szeretnénk tesztelni (én így szoktam), akkor kapcsoljuk be a telefonon a fejlesztői módot. Nálam ez a Beállítások/Alkalmazások/Fejlesztés alatt kapcsolható be az USB-hibakeresés opcióval. Ha bekapcsoltuk, az adatkábellel kössük össze a telefont a PC-vel. Ilyenkor a PC vagy felismeri a telefont (nálam már valahonnan fent volt egy Samsung ADT driver, ami valószínűleg a gyári szoftverrel települt). Ha nincs fent driver, próbálkozhatunk az SDK-ban lévő usb driverrel, ami az usb_driver könyvtárban található. Ha sikerült csatlakoztatni a telefont, újra indítsuk el az alkalmazást a Debug opcióval, és ha minden jól megy, most már az a telefonon fog elindulni. Ez a módszer szerintem sokkal jobb, mint az emulátor használata, hiszen élő környezetben tesztelhetjük a programot, mégis ugyanúgy tudunk debugolni, mint emulátor esetén. Ráadásul a natív környezetnek köszönhetően sokkal gyorsabban is fut az alkalmazás. Egy dolog van még, amit érdemes megtenni. Az Eclipse Window / Show view menüpontjában található a LogCat view, ahová a programból logolhatunk, és ahová a rendszer a hibaüzeneteket küldi. Ha valami nem megy, érdemes egy pillantást vetni ide.

Ha további infóra lenne szükség a környezet telepítését illetően, az SDK honlapja-án mindent meg lehet találni.

Sok szerencsét minden leendő Android fejlesztőnek!