Samsung Galaxy Spica frssítése Android 2.1-re

Már régóta fontolgattam, hogy be kéne szereznem egy Android-os telefont. Kicsit körbenéztem az elérhető eszközök között, és a választásom a Samsung Galaxy Spica-jára esett. Ez a telefon ugyanis rendelkezik minden tudással, amivel a nagyok (WiFi, GPS, elviselhető teljesítményű processzor), az ára viszont kb. fele annyi (Extreme Digitálnál röpke 60 000 Ft). Mikor hozzájutottam, bekapcsolás után az első gondolatom az volt, hogy a telefonnal szállított 1.5-ös oprendszert 2.1-esre kellene cserélni. Kicsit utánaolvasgattam, és március környéki híreket találtam arról, hogy a Samsung hamarosan hivatalosan is elérhetővé teszi a 2.1-es firmware-t telefonjaira. Gyorsan fel is pakoltam a telefonhoz adott CD-ről a Samsung Kies nevű kezelőprogramját, és megpróbálkoztam a frissítéssel. Első körben a cucc fel sem ismerte a telefont, aztán valami modell adatbázist nem talált. Próbálkoztam a PC suite különböző változataival, a Kies-ből is töltöttem frisset, végül kb. fél napi tömény szenvedés után feladtam. Ezzel a telefon upgrade dologgal valahogy nincsenek a helyzet magaslatán. Végül úgy döntöttem, lesz ami lesz, felülvágom a firmware-t, mert nekem 2.1-es Android kell, ha a fene fenét eszik is.

A frissítést a http://forum.androidhungary.com/topic/samsung-galaxy-spica-android-21-flashing-utmutato alapján végeztem. Az Odin-t és a drivereket könnyen be tudtam szerezni, a firmware-hez kicsit szenvedni kellett, mert ilyen hülye fájlmegosztó oldalakról kellett lebányászni, amik mindenféle várakoztatásokkal próbálják rávenni az embert, hogy dobjon be némi pénzt. Mennyivel jobban örültem volna egy szimpla torrent linknek, de mindegy, leszenvedtem a firmware-t. Megnyomkodtam a gombokat, beállítottam a letöltést, betallóztam a fájlokat, aztán vártam, de nem történt semmi. Rájöttem, hogy a Kies még fut a háttérben. Lelőttem, újraindítottam az Odin-t, de a letöltő csík meg sem mozdult. Na, gondoltam, most vágtam tönkre a telefont, ugyanis kikapcsolni nem lehetett, a leírásban meg az ember lelkére kötik, hogy ne szakítsa meg a folyamatot. Végül aksi ki-be, bekapcsoltam a telefont, és hamar meg is könnyebbültem, mert simán bebootolt az eredeti 1.5-ös Android. Ezen kicsit fel is bátorodtam, hisz ebből látszott, hogy azért nem olyan könnyű tönkre vágni a telefont. Újra elindítottam a feltöltést az Odin-ből, de most valami cache fájl miatt nyavajgott. Végül rájöttem, hogy az Odin mellé csomagolt ops fájlban van a hiba, és a helyről, ahol a firmware-t is letöltöttem, letöltöttem az új ops-t. Felülvágtam a régit, elindítottam a frissítést, és minden smakkolt. Végigfutott a progress bar, telefon kikapcs-bekapcs, és az új 2.1-es Androidom fogadott. A beállításoknál visszaváltottam a nyelvet magyarra, és végre birtokba vehettem az újdonsült telefonomat.

Amúgy magával a telefonnal eddig nagyon meg vagyok elégedve, a Google szinkronizálás (címjegyzék, levelezés, gTalk, stb.) alap. A WiFi-t is rögtön belőttem, hogy ne is próbálkozzon 3G-n, mert nem szeretnék következő hónapban 10 000-es számlát kapni az adatforgalom miatt. Telepítettem még a market-ből egy eBuddy nevű üzenetküldő alkalmazást, ami kb. a Pidgin Androidos megfelelője (MSN, ICQ, stb. támogatás), és egy Skype Lite Beta-t. Talán még egy IGO hiányzik róla, hiszen a GMap-nak netkapcsolat kell, és utazás közben általában nem jut az ember WiFi-hez, a mobilnet pedig dárga.

UPDATE: A későbbiekben néhányszor próbáltam belőni a 3G-t, de nem jártam sikerrel. A megoldást végül egy kolléga segítségével sikerült megtalálni. Ahhoz, hogy a telefon csatlakozzon a 3G hálózatra, a Beállítások/Vezeték nélküli beállítások/Mobilhálózatok/Hozzáférési pontok neve menüpont alatt hozzá kell adnunk a szolgáltatóhoz tartozó APN-t, amiről itt találhattok egy listát. A beállítást követően remekül működik a 3G. A megoldás megtalálásáért külön köszönet Kercza Ádámnak.