WordPress

Sikeresen összelőttem a WordPress engine-t. A telepítése meglepően egyszerű volt, a szerverünkön ugyanis biztonsági okokból néhány PHP függvényt letiltottunk, így eddig szinte minden portálrendszernél bele kellett nyúlni egy picit a kódba. Nos, a WP az első kivétel. Letöltöttem, felpakoltam FTP-n, beállítottam az adatbázist, és már ment is. Minimális hozzáértéssel bárki megcsinálja, ami nagy pozitívum a szememben.

A rendszer testreszabása sem okozott túl nagy problémát. Az alap design nem igazán tetszett, így nekiálltam keresni valami témát. Végül is az iNove-ra esett a választás. Bár ez sem tökéletes, talán ez illeszkedik leginkább az igényeimhez. A későbbiekben persze lehet, hogy öcsivel nekiállunk, és készítünk egy új témát, de ehhez még hiányzik a megfelelő késztetés, úgyhogy ez marad.

A következő dolog, amit mindenképp be akartam állítani, az az RSS csatornák követése. Erre FeedBurner-t használok, mint mindenki. Ez kb. a Google Analytics (a FeedBurner is a Google-é) RSS-ekhez való változata. A beállítása elég egyszerű: megadjuk az RSS forrásunk URL-jét, a FeedBurner pedig ad egy másikat. Ezt az új URL-t kell beállítani a hírcsatornákhoz, hogy bárki aki feliratkozik, ezen keresztül tegye. Ehhez van egy FD Feedburner nevű bővítmény. Itt annyi a trükk, hogy a sima kérdőjeles URL-ekkel nem működik, úgyhogy ha használni akarjuk, át kell állítanunk a bejegyzések URL-jét valami szebb formára. Ehhez a szerver oldalon .htaccess és mod_rewrite támogatás kell. Ha ez nincs meg, valamit hackelni kell a bővítményen. Mondjuk WP-ben ez sem túl bonyolult, hiszen beépített szerkesztő van az admin felületen a bővítmények php fájljaihoz.

Amit még nagyon szerettem volna, az egy "Ezt olvastam mostanában" widget a jobb oldalra. Ide akarom gyűjteni az általam érdekesnek gondolt cikkeket/oldalakat. A web ilyen és ehhez hasonló módon való szűrése szerintem egyre fontosabb, hiszen ebben a hatalmas információtengerben egyre nehezebb megtalálni a valódi gyöngyszemeket. Rövid keresgélés után végül a delicious mellett döntöttem. Ez egy nagyon kellemes kis szolgáltatás. Van hozzá egy kellemes kis Firefox plugin, amivel az aktuális oldal egy kattintásra bekerül a megosztott könyvjelzőim közé, amit aztán RSS feed-en keresztül el is érhetek. A WordPress-ben pedig van RSS widget, így néhány kattintással meg is lett a menüpont.

Amit még szerettem volna, az a szokásos social bookmarking csík alulra. Itt a legjobb megoldásnak a Light Social-t találtam. Egy kattintással lehet bookmarkolni az oldalt. Itt szerintem létfontosságú az egyszerűség. Gondolkodtam még a ShareThis szolgáltatáson, de végül elvetettem, mert ott kettőt kell kattintani, és el bírom képzelni, hogy valaki egy kattintásra még hajlandó, de kettőre már lusta. A plugin szerkesztőben láttam, hogy a Light Social kódja milyen egyszerű, úgyhogy gyorsan készítettem még három ikont, egy iwiw-et és egy startlapot (ha már magyar blogról van szó), és egy mail-t.

Ezzel így kb. meg is volt az alapbeállítás. Még egy Google Analytics hiányzik, de ez sem lehet több néhány percnél. Ahhoz képest, hogy saját engine fejlesztését fontolgattam, kb. 1 óra alatt lett egy szinte minden igényemet kielégítő blogom. Nem rossz. Nagy piros pont a WordPress-nek. (No meg annak a jó néhány webes szolgáltatásnak, amiket felhasználtam.)